Persbericht: Davidsfonds beloont Junior Journalisten met 60.000 euro aan boeken

Prijsuitreiking JJ.png

Persbericht: Davidsfonds beloont Junior Journalisten met 60.000 euro aan boeken

Gepubliceerd door Davidsfonds op 22 april 2024

Davidsfonds vierde op zondag 21 april de prijsuitreiking van de nationale laureaten van Junior Journalist, een jaarlijkse schrijfwedstrijd die jong schrijftalent stimuleert. Met meer dan 10.000 deelnemende jongeren tussen 10 en 18 jaar, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, heeft deze editie opnieuw bewezen een groot succes te zijn. Davidsfonds schenkt voor bijna 60.000 euro aan boeken aan de deelnemers.

In een tijd waarin digitale media domineren blijft het belang van lezen en schrijven voor de ontwikkeling van jonge geesten onmiskenbaar. Davidsfonds erkent dit en organiseert daarom al voor de 39e keer op rij Junior Journalist, een evenement dat zijn pijlen richt op leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in het basisonderwijs en het eerste tot het zesde jaar van het secundair onderwijs.

Het thema van dit jaar, "Oost West, Thuis Best!?", inspireerde talloze jonge schrijvers om hun creativiteit te tonen. Meer dan 10.000 jongeren zonden een tekst in. Diverse jury's selecteerden vervolgens de teksten die er het meeste uitsprongen. Voor deze selectie kon Davidsfonds op de hulp van meer dan 90 lokale Davidsfonds-afdelingen rekenen. Samen met de 350 scholen spelen zij een cruciale rol bij het opsporen van opmerkelijke talenten.

Dankzij actieve promotie en ondersteuning stimuleren de Davidsfonds-afdelingen scholen uit hun regio om deel te nemen, waarbij ze jonge schrijvers aanmoedigen hun stem te laten horen en hun schrijftalent te ontwikkelen. Als erkenning voor deze inzet schenkt Davidsfonds in Vlaanderen en Brussel bijna 60.000 euro aan boeken aan scholen en leerlingen. Elk van deze pakketten bestaat uit zorgvuldig geselecteerde, recente titels die aansluiten bij de leeftijdscategorie en interesses van de winnaars.

Algemeen directeur Kris Opdedrynck benadrukt het belang van het initiatief: "Niets verbindt mensen zo krachtig als een gemeenschappelijke taal. Davidsfonds gelooft sterk in de kracht van schrijven en lezen. We willen jonge mensen aanmoedigen om niet alleen schrijftalent te ontwikkelen, maar ook hun verbeelding te voeden door middel van boeken. Met de genereuze bijdrage aan boekenpakketten hopen we niet alleen de winnaars te belonen, maar ook de liefde voor lezen te versterken binnen de bredere gemeenschap.”

De prijsuitreiking vond plaats op 21 april 2024 in het Vlaams Parlement. Voor elk van de vier leeftijdscategorieën selecteerde een nationale jury de finale toppers. De prijzenpot bedroeg zo’n 4.000 euro en omvatte prijzen voor de individuele winnaars en schoolbibbonnen voor de klassen. De teksten van de laureaten lees je op onze cultuurblog.

Davidsfonds blijft zich inzetten voor het versterken van de band tussen cultuur, onderwijs en gemeenschap, met de overtuiging dat taal de kracht van morgen is. In september start een nieuwe editie van Junior Journalist. Meer informatie over Junior Journalist en hoe deel te nemen is te vinden op de officiële website van Davidsfonds en op www.juniorjournalist.be.

De Laureaten

Laureaten reeks 1 (derde graad lager onderwijs):

Heleen Tobac – Ik zag je op tv…
Davidsfonds Herent
Pastoor De Clerckschool, Herent

Ferre Gurdebeke – Interview met Jasmina
Davidsfonds Blankenberge
GO! Basisschool Zilvermeeuw, Uitkerke

Lilith Vanhoenacker – Interview met de geschiedenis
Davidsfonds Marke
GO! Basisschool Het Open Groene, Marke

Jakke Vandecasteele – Oost, west, thuis best?!
Davidsfonds Tielt
Vrije Basisschool Het Spoor, Tielt

Nina Corneille – Vermist meisje na 3 maanden terug thuis
Davidsfonds Gierle
Gemeentelijke Basisschool, Gierle

Laureaten reeks 2 (eerste graad secundair onderwijs):

Mila Descamps – Oost West Cake Best
Davidsfonds Kortrijk Bis
Guldensporencollege, Harelbeke     

Jolien Demeyer – Oost, west, thuis best!
Davidsfonds Wondelgem
Middenschool SV, campus Lievegem

Ciese Van Damme – Twee huizen of meer?
Davidsfonds Sint-Niklaas
Freinetschool Villa Da Vinci, Sint-Niklaas

Laureaten reeks 3 (tweede graad secundair onderwijs):

Wiam Abdeloifi – Tajine, thee en tradities
Davidsfonds Ekeren
Lucerna, campus Diamant, Antwerpen

Tika Schiettecatte – Iedereen verdient een warme thuis, daarom is jeugdzorg broodnodig
Davidsfonds Pervijze
GO! Atheneum, Veurne

Heike Hoornaert – Oost west, Noorwegen best
Davidsfonds Wevelgem
Sint-Pauluscollege, Wevelgem

Laureaten reeks 4 (derde graad secundair onderwijs):

Milena Impens – Oost west, thuis best!? – Wat met het noorden en het zuiden dan?
Davidsfonds Overijse
Sint-Martinuscollege, Overijse

Fenne Bruggen –  Een thuis in de melodieën
Davidsfonds Lommel
WICO Campus Lommel

Tara Sharifi – De tweeledige realiteit van Oost-west thuis best
Davidsfonds Maldegem
Maricolen, Maldegem

© Pieter Mylle

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit