Berichten over homepage

Cultuurblog

 1. 28 februari 2024

  Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'

  We kijken ernaar uit om de komende periode de vijf finalisten van onze Taal is Toekomst-trofee nog eens extra in de schijnwerpers te zetten.

  Voor ons tweede interview spraken we met Nele De Sloover en Adriaan D’Haens, initiatiefnemers van ‘Helder’. 'Helder' is een gratis podcast voor mensen die Nederlands als tweede taal leren. Het idee is dat elke aflevering toegankelijke gesprekken biedt over het leven in Vlaanderen, geschikt voor mensen op niveau A2+/B1. Op dit moment is er alvast een pilootaflevering beschikbaar. Het is een project van twee taalonderwijsprofessionals die het gat tussen beginnersniveaus willen overbruggen en een venster willen bieden naar de Vlaamse cultuur. Geen traditionele les, maar een levendig gesprek.

  Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'
  Lees meer over "Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'"
 2. 28 februari 2024

  Interview met Ria van Wereld-Delen

  We kijken ernaar uit om de komende periode de vijf finalisten van onze Taal is Toekomst-trofee nog eens extra in de schijnwerpers te zetten.

  Ons eerste interview vond plaats met Ria Leysen van Wereld-Delen. Met ongeveer 100 vrijwilligers ondersteunt Wereld-Delen kinderen die thuis geen Nederlands spreken, van kleuters tot aan het secundair onderwijs. De ondersteuning gebeurt op maat van de kinderen, op school en in kleine groepjes.

  Interview met Ria van Wereld-Delen
  Lees meer over "Interview met Ria van Wereld-Delen"
 3. 14 februari 2024

  "Valentina, mijn thuis"

  De lokale voorrondes van Junior Journalist naderen hun einde, en we zijn onder de indruk van de overweldigende hoeveelheid prachtige inzendingen! Een ervan is afkomstig van Isa Roovers uit Edegem. Haar werk genaamd "Valentina, mijn thuis" past perfect bij 14 februari, beter bekend als Valentijn, de dag van de liefde. We delen het dan ook graag met jullie.

  "Valentina, mijn thuis"
  Lees meer over ""Valentina, mijn thuis""
 4. 25 januari 2024

  De Boon 2024: stemmen maar!

  De twee vakjury's hebben elk vijf titels geselecteerd uit de longlist, die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook dit jaar ondersteunen wij met Davidsfonds de Boon door de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur te schenken. Lezers kunnen stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist. De prijsuitreiking staat gepland op 26 maart 2024 in Turnhout, waar we te weten zullen komen welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.

  De Boon 2024: stemmen maar!
  Lees meer over "De Boon 2024: stemmen maar!"
 5. 25 januari 2024

  Dit was Toast Literair 2024!

  Dit was Toast Literair 2024! Er werd genoten van literatuur en muziek, gesmuld van heerlijke ontbijten, gezellig gebabbeld, getoost op het nieuwe jaar en nog zoveel meer. We vinden het geweldig om te zien hoe elke afdeling afgelopen weekend zijn eigen creatieve inbreng heeft getoond. Graag bedanken we al onze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. Zonder jullie zou er geen Toast Literair plaatsvinden, want cultuur ... beleef je samen!

  Dit was Toast Literair 2024!
  Lees meer over "Dit was Toast Literair 2024!"