Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

De zwarte kost

Buysse CyrielHarde kaftNederlands
€ 22,50
Op voorraad
De zwarte kost

Beschrijving

De stotterende notarisklerk Fortuné Massijn is zo onder de indruk van wat hij in de reisverhalen van onder anderen H.M. Stanley over Afrika leest, dat hij besluit als onderintendant in dienst te treden van Congo Vrijstaat. Met volle overtuiging wil hij meewerken aan het grote beschavingsoffensief van Leopold II. Uit zijn brieven naar huis blijkt al gauw dat de kolonialen zich aan die beschavingsmissie weinig gelegen laten. Ze zijn alleen geïnteresseerd in ‘zwarte kost’: seks met zwarte vrouwen.

Nog voor Joseph Conrad in Heart of Darkness (1899) en Mark Twain in King Leopold’s Soliloqui (1905) van leer trokken tegen de wandaden die de blanken in naam van Leopold II in Congo Vrijstaat pleegden, publiceerde Cyriel Buysse in 1898 de novelle De zwarte kost, waarin hij een ontluisterend beeld schetst van de intenties en het optreden van de Belgische kolonialen.

Al in 1885, toen Leopold II de soeverein werd van Congo Vrijstaat, had Buysse zich in twee satirische Verslagen van de Gemeenteraad van Nevele zeer kritisch uitgelaten over Belgische bemoeienissen in Congo en trok hij het nut ervan in twijfel. Daarmee was hij op dat moment een unieke stem in de Vlaamse literatuur. In dit boek worden die teksten voor het eerst bij elkaar gebracht.

Cyriel Buysse (1859-1932) geldt als een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers. Zijn naturalistische romans als Tantes, Het recht van de sterkste, Het leven van Rozeke Van Dalen en ’t Bolleken gelden tot vandaag als klassiekers, net als het toneelstuk Het gezin Van Paemel.

Prof. dr. Luc Renders (1948) is neerlandicus en emeritus hoogleraar aan de universiteit van Hasselt. Hij legde zich de voorbije jaren toe op de Nederlandstalige Congo-literatuur, waarover hij in 2019 het standaardwerk Koloniseren om te beschaven. Het Nederlandstalige Congoproza van 1596 tot 1960 publiceerde.

De zwarte kost - en andere teksten over Congo-Vrijstaat en Leopold II

Davidsfonds / Harde kaft - 176 pg. / 14 x 21,5 cm

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij

Inhoud

Aantal bladzijden:
176

Eigenschappen

Uitvoering:
Harde kaft
Afmeting:
14 x 21,5 cm