Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.
U bent hier:
Davidsfonds
Boeken

Politiek zonder partijen

Simone Weil & Alicja GescinskaHarde kaftNederlands
€ 14,99
Op voorraad
Politiek zonder partijen

Beschrijving

Zijn politieke partijen de oplossing, of eerder een oorzaak van het democratisch deficit en de vele problemen van het politieke theater? De Franse filosofe Simone Weil pleitte in een visionair,
postuum gepubliceerd essay voor een radicale afschaffing van alle politieke partijen. Het is een messcherpe analyse, geschreven na het Europese democratische debacle aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze het vaak gewetenloze cynisme van het partijensysteem aanklaagt. Weil gaat op zoek naar alternatieven en een andere manier van politiek voeren.

Filosofe Alicja Gescinska pleitte in verschillende van haar werken voor het belang van politieke betrokkenheid en maatschappelijk engagement. In 'Politiek zonder partijen' schetst ze eerst een kort biografisch portret van Simone Weil en presenteert ze de eerste Nederlandse vertaling ooit van Weils 'Over de afschaffing van alle politieke partijen.' In een afsluitend essay gaat Gescinska vervolgens in filosofische dialoog met Weil, die onmiskenbaar een van de meest fascinerende filosofen van de vorige eeuw was. Hoe accuraat, actueel en bruikbaar zijn tachtig jaar later de bevindingen van Weil?

SIMONE WEIL (1909-1943) was een Franse filosofe, historica en mystica. In haar korte leven schreef ze een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. Ze werkte in fabrieken, vocht als vrijwilliger in de Spaanse Burgeroorlog en sloot zich aan bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij leven werden slechts enkele van haar teksten gepubliceerd. Na haar dood zette met name schrijver Albert Camus zich in voor de uitgave van haar volledige werk.

ALICJA GESCINSKA (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster. Ze publiceerde eerder een roman, een dichtbundel en levensbeschouwelijke non-fictie. Voor Canvas maakte ze de interviewreeks Wanderlust. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen in 2021 'Denkers van vandaag voor de wereld van morgen. Gesprekken met Gescinska.'

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij

Inhoud

Aantal bladzijden:
96

Eigenschappen

Uitvoering:
Harde kaft
Afmeting:
15 x 23 cm