Over Daguitstap naar Bornem

14 mei

Daguitstap naar Bornem met in de voormiddag een bezoek aan het Kasteel van Marnix van St.-Aldegonde (Kasteelstraat 34) en in de namiddag aan Sint-Bernardusabdij van Bornem (Kloosterstraat 71).

dinsdag 14 mei 2024 van 10:00 uur tot 16:15 uur

Afspraak aan het Kasteel vanaf 10.00 uur (om 10.30 uur start de eerste rondleiding).

In het nieuwe belevingscentrum maken we kennis met de rijke geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners en het unieke kasteeldomein. Daarna volgt een bezoek aan het kasteel en het koetsenmuseum onder begeleiding van een gids.

Het kasteel lijkt te zweven op het spiegelend wateroppervlak van de Oude Schelde. Het stenen gebouw werd opgetrokken door de Spaanse edelman Pedro Coloma, eind 16e eeuw. Eind 19e eeuw werd het volledig verbouwd tot een waterburcht in de stijl van de Loirekastelen. In 1979 werd het kasteel met zijn afhankelijkheden geklasseerd als historisch monument. Het wordt nog steeds bewoond door Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde, XIVe graaf van Bornem. Ook het interieur is prachtig (eetkamer, salons, bibliotheken ...) met antiek meubilair, luchters, schilderijen.

Het bezoek aan het Kasteel is niet geschikt voor personen met beperkte mobiliteit. Het koetsenmuseum en belevingscentrum daarentegen zijn wel toegankelijk voor iedereen.

Na de lunch brengen wij een geleid bezoek aan de Abdij van Bornem.

 De Sint-Bernardusabdij in Bornem is een voormalig klooster, thans een woonproject. De abdij werd in 1603 gesticht door Pedro Coloma, die ook het Kasteel bouwde. In 1768 werd het gebouw afgebroken en vervangen door een nieuw klooster. In 1836 kwam het in handen van de cisterciënzers van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. In 2017 verlieten de laatste monniken het klooster.

De abdij heeft mooi bewaarde kloosterruimtes, stille pandgangen en een indrukwekkende kapittelzaal. De parel van de abdij is ongetwijfeld de prachtige pronkbibliotheek met gaanderij. Gebouwd in 1872 herbergt de bibliotheek meer dan 35.000 boekbanden waaronder boeken uit de 15e eeuw en oude handschriften met miniaturen uit 13e en 14e eeuw. Uniek is de collectie cisterciensia.

Prijzen

Ticket Prijs
leden € 25,00
niet-leden € 30,00

Bovenstaande prijs is exclusief de lunch. Bijdrage voor de lunch (zonder drank) bedraagt € 22.

Inschrijven is noodzakelijk vóór 22 april 2024, bij Katia Pannecoucke.

Een eerste groep is volzet. In de tweede groep zijn nog een 5-tal plaatsen beschikbaar.

Gelieve bij inschrijving ook op te geven of u meeluncht.

katia.pannecoucke@telenet.be

tel.: 03 383 51 56

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurReligie & ZingevingDagevenementActiviteitBezoek met gids