Over EEN DAG MET ENSOR OP STAP IN OOSTENDE

24 mei
Oostende - NMBS station

EEN DAG MET ENSOR OP STAP IN OOSTENDE

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester - vernieuwer, gamechanger, inspirator en ...complexe persoonlijkheid. Wij gaan met Ensor een dag op stap in zijn geboortestad Oostende om  kennis te maken met het ware gelaat van 'de man achter de maskers'.

vrijdag 24 mei 2024 van 08:50 uur tot 21:00 uur

Ensor als gids in zijn geboortestad Oostende

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester - vernieuwer, gamechanger, inspirator en ...complexe persoonlijkheid. Wij gaan met Ensor een dag op stap in zijn geboortestad Oostende om  kennis te maken met het ware gelaat van 'de man achter de maskers'.

Programma - voorstel

08:50 Samenkomst in Station Brussel Zuid; trein naar Oostende om 09:03
10:17 Aankomst in Oostende Station
Wandeling naar Theobalds boothuisje
10:45

Theobalds boothuisjehet smalste Art-nouveau pand van Oostende op amper enkele passen van het Ensorhuis.
Geleid bezoek
Momenteel lopen hier twee boeiende tentoonstellingen:

Expo 1De Vlaanderenstraat ten tijde van James Ensor is een tentoonstelling met
foto’s, documenten en oude postkaarten over ‘zijn straat’ tussen 1860 en 1949.
Hoe zag het architectonisch patrimonium van deze straat eruit tijdens Ensor’s leven?
En wat is de geschiedenis van deze bekende straat? 

Expo 2: Patchwork - de straat van Ensor door Irène Philips. Zij toont een hedendaagse visie van de Vlaanderenstraat, uitgebeeld in schilderijen en tekeningen. Irène Philips, beeldend kunstenaar,
vestigde zich in 2013 in Theobalds Boothuisje en heeft er haar atelier. Het pand fungeert hier als een stille getuige van een groot verleden en een steeds veranderend heden… Hier hebben de muren ogen!

11:45

Geleid Bezoek Ensorhuis 
Hier, in de Vlaanderenstraat, leefde en werkte James Ensor tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je piepen in zijn authentieke woon- en werkplek. Of thuiskomen bij Ensor.

Zelfportretten - tentoonstelling in het Ensorhuis
Het zelfportret is bij Ensor van essentieel belang en neemt een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre. Het zelfportret dat ontstaat dankzij het gebruik van de spiegel wordt een ‘subjectieve’ afspiegeling. De schilder als onderwerp wordt het voorwerp van zijn eigen afbeelding. Het zelfportret vormt als het ware een nieuw spiegelbeeld dat geconfronteerd wordt met de gespiegelde en met de kijker. Het zelfportret zet aan tot bespiegeling. Zijn leven lang portretteerde James Ensor zichzelf.

13:15

Lunch in De Grote Post
H.Serruyslaan 18, 8400 Oostende

15:00

Ensor als gids in zijn geboortestad
Stadswandeling met gids
Koffie/thee/versnapering

18:15 Treinstation Oostende voor trein naar Brussel
18:42 _ IC 518 Trein (richting Eupen) 
19:52 Aankomst in Brussel Zuid

3ab35f2f-e8ff-4577-a179-934cd9465764- Ensor huis

Ensor Zelfportretten_Toerisme Oostende vzw

Prijzen

Nog enkele plaatsten vrij

Deelnameprijs: 22€/persoon
Uw inschrijving is pas definitief wanneer u het bedrag van 22€/persoon hebt overgeschreven op de bankrekening van Davidsfonds Ganshoren:

KBC IBAN: BE94 7341 2117 2914
met vermelding van ‘Oostende’,  de naam van de deelnemer(s)

Niet inbegrepen:
Treinticket – zelf te voorzien Brussel à Oostende heen en terug senior ticket: €8,30

Contact:Christine Van Vlierden – Mob 0474 77 17 75; e-mail: christine.vanvlierden@skynet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurOntspanning & OntmoetenArchitectuurBeeldende kunstDagevenementNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2ActiviteitBezoek met gidsWandeling met gidsGeschiedeniserfgoedstadsbezoekwandelingGeleid BezoekCultuurregio Brussel