Collaboratie en repressie

Collaboratie en repressie

Een zwart-wit verhaal?

Video on demand Online
Door

Over deze training

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen sommigen ervoor om de Duitse bezetter bij te staan. Nog voor de oorlog helemaal voorbij was, werden collaborateurs opgepakt, ondervraagd en gestraft. Er waren regels en wetten, maar de ordehaving was aanvankelijk niet bij machte te verhinderen dat het volk het recht iin eigen handen nam. Collaboratie en de bestraffing ervan werden al snel het voorwerp van politieke strijd en publieke controverse.

Professoren Bruno De Wever en Koen Aerts stellen in deze e-cursus het beeld bij en vertellen wat historisch onderzoek aantoont over resp. de collaboratie en repressie. Elk topic wordt in tien filmpjes van elk ca. 8 min. toegelicht.

Help het nieuwe historische onderzoek een stapje verder!

Prof. Koen Aerts onderzoekt het oorlogsverleden en de herinnering van zo veel mogelijk Belgen en vraagt jouw hulp. Vul deze enquete zo snel mogelijk in. Om representatief te zijn, is het essentieel om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Vraag dus je familie, buren, vrienden en vijanden om deel te nemen! 

Heb je zelf een concrete vraag over de collaboratie of de bestraffing ervan na de oorlog?

In elke provincie organiseren we in '22-'23 een ‘Oorlogscafé’. Verwacht geen lezing. Historici Koen Aerts en Bruno De Wever stellen hun ruime expertise ter beschikking om jouw vraag te beantwoorden. Via deze link kan je alvast jouw vraag stellen, anoniem als je dat wenst. Tijdens het Oorlogscafé op de locatie van jouw keuze, krijg je dan een antwoord en kan je in gesprek gaan. Kijk snel hier voor meer informatie.

Lesgevers

Lesgevers

Terug naar overzicht
Gewijzigd: 6/04/2023 11:28

Je kan dit artikel in onze webwinkel kopen. Log in of koop je cursus!